Recomandarea CNA cu privire la mediatizarea tragediei din clubul Colectiv

Consiliul National al Audiovizualului recomanda televiziunilor sa nu filmeze si sa nu difuzeze imagini de la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei din Club Colectiv.

CNA a decis acest lucru dupa ce a primit un apel din partea familiei lui Mihai Alexandru si a Catalinei Ionita, decedati in incendiu. Mihai era unul dintre chitaristii formatiei Goodbye to Gravity, iar Catalina, cofondator al UrbanEye Film Festival, era iubita lui.

Pe de alta parte, CNA va analiza modul in care acest subiect a fost tratat de catre televiziuni, cu atat mai mult cu cat exista sesizari din partea telespectatorilor cu privire la felul in care a fost abordata stirea.

Va prezentam mai jos recomandarea CNA din data de 03 Noiembrie 2015.

” Recomandarea CNA nr. 4 din 03 noiembrie 2015
cu privire la mediatizarea tragediei din clubul Colectiv

Întruniţi în şedinţa publică din data de 03 noiembrie 2015, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului, solidari cu apelul public lansat de familiile victimelor tragediei din clubul Colectiv, recomandă posturilor de televiziune şi de radio să trateze cu maximă responsabilitate, decenţă şi prudenţă ceremoniile funerare ale victimelor, respectând totodată dreptul la intimitate al familiilor îndoliate.

Ca o dovadă de respect pentru memoria victimelor tragicului eveniment, cât şi pentru durerea familiilor acestora, CNA împărtăşeşte dorinţa familiilor victimelor ca presa audiovizuală să se abţină de la a filma, transmite, prelua sau afişa imagini de la ceremoniile funerare.

În acest context, Consiliul reaminteşte furnizorilor de servicii media audiovizuale obligaţiile ce le revin potrivit prevederilor art. 41 şi art. 45 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:
art. 41 (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:
imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia;
imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei;
imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.
art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire. (2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii.”

Sursa: Consiliul National al Audiovizualului